Fuktskader

I følge bygg.no oppstår det rundt 70.000 fuktskader i Norge hvert år, og langt flere boliger har allerede alvorlige fuktskader. Fukt bryter ned materier, er grobunn for mugg og sopp, forringer verdien av boligen og kan være alvorlig for helsen til beboerne. Anbefalingen er å tidlig søke hjelp hos fagfolk for å få kartlagt årsaken og eventuelle tiltak. Har du fukt og fuktskader i kjeller, må du først få stoppet fuktproblemet. Deretter kan kjeller utbedres og ødelagt materiale byttes ut. Fuktskader i kjeller? Kontakt oss for befaring. 

Vanlige fuktskader på kjellervegg

FuktskaderVekst av sopp og mugg oppstår der det har vært fukt over en lengre tid, og man merker den ofte ved den typiske kjellerlukten. Mugg kan også forekomme på mur. Ofte er årsaken til fuktproblemet feil ved drenering eller kapillær funktinntregning fra grunnen av (kapillært oppsug – konstruksjonen står med «beina i vann», og fukten trekkes opp i porøs konstruksjon av mur og betong). Kapillært oppsug kan sjelden løses med drenering , derfor er det essensielt å kartlegge årsaken til fuktproblemet før man velger utbedringsmåte. Muggsoppskader og muggsporer i kjeller påvirker altså inneklimaet i resten av huset.

FuktskaderDe vanligste fuktskadene på kjellervegger og i kjeller hvor fukten kommer utenfra er:

  • Saltutslag, murpuss som skaller av og malingsflass
  • Mugg, råtesopp og fuktflekker på treverk, inventar og gjenstander
  • Rust på inventar, og fuktflekker og lukt på tekstiler
  • Forringelse av konstruksjon og armering, svekkelse av bærebjelker
  • Helsefarlig innemiljø
Fuktskader

Eksempel på saltutslag og løs murpuss. Her har krystalliseringen skjedd bak et tett malingslag som skaller av sammen med pussen på grunn av volumøkningen.
Vi ser maling og pussrester på golvet rett under. Foto: SINTEF Byggforsk

Fuktskader

En kjelleryttervegg av murverk kledd på innsiden med trepanel som har råtnet opp mot golvet, trolig på grunn av kapillært opptrekk av fukt fra fundamentet.
Foto og uttalelse: SINTEF Byggforsk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fuktskader

Tydelig fuktflekker nederst på mur-konstruksjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be om befaring og fuktanalyse av kjeller her! Eller ring 926  62 666.