Kondensering og ventilasjon

Vekst av muggsopp er en konsekvens av kondensering. 

Kondenseringsproblematikk kan forekomme i alle rom og etasjer i en bolig, men er spesielt vanlig i kjellerrom. En lei konsekvens av kondensering, er vekst av muggsopp på overflatene hvor kondenseringen forekommer. Kondenseringsproblematikken kan ha mange byggtekniske årsaker, men reduksjon av luftfuktighet og bedret ventilasjon vil alltid være ett godt tiltak for å redusere risikoen.

Slik oppstår kondensering

En overflate, store temperaturforskjeller mellom overflate og luft, og høy luftfuktighet er faktorene som forårsaker kondensering. De fleste av oss har opplevd fenomenet på innsiden av bilruten vinterstid, eller på utsiden av et glass med kald drikke en varm sommerdag – fukt omdannes til vann på en kald overflate. Ved hjelp av termografi-kamera (måler temperatur på overflate) og en fuktmåler som måler RF-prosent og temperatur i luft i rommet, kan vi regne ut duggpunktet for kondenseringen – temperaturen hvor fukten omdannes til vann på den kalde overflaten. Slik kan vi fastslå med stor sikkerhet om veggene/overflatene har et kondenseringsproblem, og videre se på løsninger for problemet.

kondens på vindu

Dråper på innsiden av vinduer er tegn på kondensering. Kondensering kan oppstå på kalde overflater når temperatur og luftfuktighet i rommet er høy. Kondensering over lengre periode resulterer ofte i vekst av muggsopp.

Kondensering i kjeller

Kjellerrom har ofte dårlig ventilasjon og høy luftfuktighet, samt dårlig isolerte yttervegger som gir kalde overflater. Er kjellerrommet oppvarmet, kan det vinterstid oppstå kondensering øverst på ytterveggene – over bakkenivå. Sommerstid, kan det oppstå kondensering på nedre del av ytterveggene, om du har åpne kjellervinduer – varm uteluft treffer kalde kjellervegger som står i grunnen mot kald jord. Utvendig eller innvendig isolering av ytterveggene, er den beste løsningen for å redusere kondenseringsrisikoen i risikoen, men spesielt utvendig isolering kan bli omfattende og kostbart. Rimeligere løsninger kan være å bedre ventilasjonen og dertil redusere luftfuktigheten i luften, regulerer romtemperaturen, samt passe på at tunge møbler ikke står helt inntil yttervegger.

Andre utsatte rom for kondenseringsproblematikk

Kaldloft, baderom og soverom er også utsatte rom for kondenseringsproblematikk. Kaldloft, hvor tak ikke er isolerte, har stor risiko for kondensering og vekst av muggsopp på innsiden av taket. Baderom med hyppig dusjing er avhengig av god utlufting. Soverom har stor fuktproduksjon gjennom pust og svetting, og kan ha trekk gjennom eldre vinduer – vinterstid har mange soverom problemer med kondensering og muggsopp i vindueskarmer, og/eller bak seng og i hjørner med dårlig ventilasjon. Et mini-ventilasjonsanlegg kan være en effektiv løsning for å redusere luftfuktigheten i et soverom, som igjen reduserer kondenseringsrisikoen og bedrer innemiljøet.

fuktstopper kondensering

Vi har god kunnskap om kondenseringsproblematikk, og metodene for å kartlegge eventuelt problemet. Vi er også sertifiserte til å utføre muggsoppanalyser.

Fuktstopper er forhandler av miniventilasjonsanlegg

Våre miniventilasjonsanlegg fra Mitsubishi Electric er både effektive, enkle å montere og rimelige. De kan monteres i eksisterende luftekanal, og det laveste lydnivået (15 decibel) gjør den også velegnet for soverom. Miniventilasjonsanlegget sørger for et sunnere og friskere innemiljø – reduserer effektivt både luftfuktighet og lukt, og eventuell mengde radon og muggsoppsporer i luften. Anlegget motvirker også kondenseringsproblematikk.

MINIVENTILASJON 50

 • Bytter ut luften i et rom tilsvarende ca 20 kvm i løpet av en time, ved høy viftehastighet
 • Gjenvinner opptil 85% av innetemperaturen
 • Laveste lydnivå 15dB(A)
 • Kun et rør i veggen – kan monteres i eksisterende ventilasjonsluke
 • Kan monteres både vertikalt og horisontalt
 • Dimensjoner (H:B:D) 245 x 522 x 168
 • Egner seg spesielt for soverom og rom hvor man ønsker en stillegående ventilasjon

Tegn på kondenseringsproblematikk

 • Kalde overflater
 • Dårlig isolering
 • Kuldebroer
 • Luftlekkasje/trekk
 • Høy luftfuktighet
 • Dårlig ventilering
 • Tegn på muggsopp